Det finns väldigt mycket mer att skriva om just dessa räddningsaktioner i olika delar av Tyskland men även Tjeckien och det går säkert att både berömma ock kritisera hur allt gick till men att Röda korset och Folke Bernadotte såg till att många människor räddades kan man knappast kritisera även om vissa beslut som togs kan i dagens läge verka lite konstiga. Helt klart var det många som riskerade sina liv för att kunna rädda liv och att åka omkring i Tyskland under attacker från allierade flygplan eller träffa på framryckande ryska trupper på väg mot Berlin var helt säkert inte något som vi idag inte ens kan föreställa oss hur det är då vi numera levt i fred så länge.

Folke Bernadotte var för min mormor en hjälte som hon ofta och länge talade om när hon kunde och enlige henne var han en man som stod upp för mänskligheten. Folke fick 1948 i uppdrag av FN att medla i Palestinakonflikten tack vare sitt engagemang i röda korset och efter att ha kommit med olika förslag på hur denna konflikt skulle lösas kom han fram med förslaget om två oberoende stater med Jerusalem som en olöst del som skulle lösas separat. Israel som helst ville se ett stor Israel var inte nöjda med detta förslag och tyckte att Bernadotte var ett hinder för deras planer och ledningen i Sternligan beslutade att Bernadotte skulle mördas, värt att nämna här är att en av ligans ledare på den tiden var Yitzhak Shamir som senare på 1980 talet blev vald som Israels premiärminister. Den 17 september 1948 genomfördes dådet i Israel då Folke Bernadotte var på besök för att få ihop en uppgörelse men det var först 1977 som det blev ställt i dagens ljus för allmänheten att Sternligan och Israel låg bakom detta mord av en svensk kunglighet även om det på den tiden genomfördes en rättegång som fällde ett antal medlemmar av ligan så blev dom efter att domen fastställts benådade av den dåvarande premiärministern David Ben-Gurion och mördarna anses än idag som hjältar av många i Israel.

Folke Bernadotte och dom vita bussarna del 2

Mordet på Folke Bernadotte bidrog till att hans planerade lösning på konflikten aldrig blev genomförd i FN:s generalförsamling efter att den blivit nedröstad av Israel och arabstaterna och i efterhand kan man ifrågasätta om det var så klokt av Sverige och Folke att ta sig an detta uppdrag då det fanns tvivel på att detta uppdrag skulle lyckas och om Sverige skulle vinna något på detta. Israel hade redan uttryckt en del kritik mot Folke efter hans arbete med dom vita bussarna 1945 då dom ansåg att han hade struntat i dom flesta av alla judar som fanns i dom tyska koncentrationslägren samt det sågs inte positivt på han med hans aristokratiska ursprung som antydde att han var lite mer än alla andra. Det är 70 år sen denna händelse och det är väl inte helt otänkbart att denna händelse har speglat en stor roll i hur Sveriges relationer med Israel och Palestina ser ut än idag.