Demonstrationens talare

Robert Mathiasson: ”Det breda samarbetet är viktigt”

Demonstrationen i Göteborg den 16 september mot Nato och Aurora-övningen närmar sig med stormsteg. Bland talarna finns skådespelaren Sven Wollter, Gudrun Schyman (Fi), Stig Henriksson (V) och Valter Mutt (MP). En annan av talarna är Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska Partiet, som Proletären passar på att få en pratstund med mitt i de hektiska förberedelserna.

• Hur går det med mobiliseringen inför demonstrationen?
– Från vår sida går det bra. Det är fullt ös ute på gator, torg, arbetsplatser och i sociala medier. Vi hoppas att övriga organisationer också drar sitt strå till stacken så att det blir en stor och värdig manifestation för fred, mot den vansinniga krigsrustningen och Natoanslutningen.

– Det breda samarbetet inför demonstrationen är viktigt och visar att en bred fredsrörelse kan samlas kring den gemensamma nämnaren och samtidigt ge utrymme åt olika infallsvinklar och slutsatser. En bred enighet handlar inte om att osynliggöra olikheter, utan att förenas trots dessa olikheter.

• Vad ska du tala om vid demonstrationen?
– Jag tänkte prata om vilka krafter som ligger bakom den svenska osäkerhetspolitiken. Sverige är inget oskyldigt offer utan bakblåsarna finns även här i vårt land och utgörs inte minst av Wallenberg och det militärindustriella komplexet, huvudfienden finns här i vårt eget land.

– Jag ska också tala om vikten av internationalism och att kampen mot Nato är en kamp mot den orättvisa världsordning som militäralliansen Nato är beskyddare av. Det är därför extra roligt att det kommer kamrater och fredsvänner från Danmark, Norge och Montenegro till Göteborg.

– Avslutningsvis vill jag bara säga till alla Proletärens läsare att jag hoppas att vi ses i Göteborg och att vi alla måste göra allt vi kan för att dra folk till demonstrationen. Vi får ingenting gratis utan det hänger på oss och att vi aktivt drar med oss vänner, familj och jobbarkompisar.

Jenny Tedjeza
Artikeln är tidigare publicerad i Proletären 2017 #36

Detta är det 11 inlägget och det är 314 ord långt.