Det är inget lätt jobba att jobba för att förbättra de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Det kan vara lätt att fastna i en fråga om att det ska handla om barns rättigheter, eller kvinnors rättigheter eller liknande, men det viktigaste är att kunna se en helhet i arbetet. I Sverige jobbar vi riktigt bra med det och det faller sig ganska naturligt när vi ändå har det aktivt i vårat samhälle här hemma i Sverige.

Rättigheterna arbetades fram under hela 1900-talet

Vi har i Sverige under 1900-talet arbetat fram en bra modell för hur vi kan tillämpa rättigheter på många plan. Det handlar om allt från skola, arbete och hälsa till att alla medborgare ska få ha en tillfredsställande levnadsstandard. På senare har vi brustit lite i detta och det har fått konsekvenser i samhället. Även om det förhåller sig på det sättet nu har vi i grund och botten ett väldigt jämlikt samhälle i Sverige. Den första tanken om det här jämställda samhället var att staten skulle ha skyldigheter gentemot medborgarna. Vi skulle få en social trygghet där allt från hälsa och utbildning skulle ingå till att arbeten skulle finnas.

Rättigheterna arbetades fram under hela 1900-talet

Under många år hade vi en tydlig plan och förbättringar skedde. När en global förändring skedde tappade vi fästet lite och idag har vi tappat det stora försprång vi hade på många plan. Även om vi svenskar idag tycker att vi inte har det fullt lika bra som vi hade tidigare har vi fortfarande en skola som ligger i topp inom många områden. Ser man sig om i Europa ser vi även att vi har kostnadsfria utbildningar stor del och vi har möjlighet att leva i ett samhälle där möjligheterna att få en bra utbildning finns för alla invånare. Det är lätt att glömma bort att det finns andra länder i Europa där utbildning faktiskt kostar redan på gymnasienivå.

Bostäder och pensionärer har blivit akilleshälen

Det vi område vi idag till större del har tappat mycket på är när det gäller bostäder och pensionärer. Här har vi ett växande problem som vi antagligen ännu inte sett botten i. Det blir mer och mer ont om bostäder och de bostäder som byggs idag kostar för mycket för många. Tittar man tillbaka kan man se att många av de bostäder som förut ägdes av kommunerna såldes ut för att kompensera för skattelättnader. Det är lätt att vara efterklok, men kanske hade det gått att ha kvar våran trygghet i bostäder om vi hade agerat och röstat annorlunda på 90-talet. Läget var annorlunda då och vi gick precis ur en rejäl finanskris. Nu gäller det bara att Sverige ska hitta tillbaka till den plats vi har haft på kartan över att vara ett av de mest framstående länderna i världen vad gäller att ta hand om våra medborgare och det sociala trygghetsnätet som funnits.

mycket att göra

Vi har en lång väg att vandra, men det finns mycket att göra på vägen för att återskapa det vi en gång hade i Sverige. En bra början är att se till att vi börjar bygga bostäder som fler har råd att hyra.

7 Replies to “Sverige tappar några placeringar över att vara bästa landet”

 1. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your magnificent post. Also, I have shared
  your web site in my social networks!

 2. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform
  as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 3. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading
  and commenting. But so what, it was still worth it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.