Det kan vara svårt för många att förstå att det faktiskt är möjligt för en pensionär att bli hemlös i Sverige. Tyvärr, har det kommit att bli den bittra sanningen för många av våra äldre och det är svårt att sätta fingret på en sak och säga att det är den som brister. Det är mycket som spelar in och den viktigaste frågan vi kan ställa oss är nog. Hur ska vi kunna vända trenden? Det känns onödigt att sätta sig och peka på siffror hit och siffror dit när en enda hemlös pensionär är för mycket för att det ska vara ok. Vi pratar om människor som ofta har jobbat hela livet, betalat sin skatt och haft ett ordnat liv. Hur kan det då komma sig att detta sker och händer mitt framför våra ögon? Jag skulle vilja påstå att det är mer än en anledning till att det här händer idag. Det pensionssystem som vi haft har förändrats många gånger de senaste åren och det har helt enkelt inte hängt med i den inflation som har varit. Resultatet av själva systemet med pensionerna har alltså blivit att de pensioner som betalas ut inte har ökat i samma takt som inflationen har gått upp. Pengarna som våra pensionärer har fått för sitt arbete genom åren har alltså in följt den ökning i värde som kronan har gjort.

Någonstans gick det snett

Samtidigt som levnadskostnader har ökat på alla plan har alltså pensionerna inte ökat i samma utsträckning. De pengar som skulle räcka till för våra pensionärer har helt enkelt blivit för lite värda idag. Ofta räcker pengarna som en vanlig pension ger knappt till hyran och efter det finns det inga pengar kvar att köpa mat för eller som kan täcka övriga kostnader.

Någonstans gick det snett

Vi säger ofta att vi har ett skyddsnät att falla tillbaka på, men inte heller här har det hängt med i den utveckling som har kommit att bli. Hjälpen kommer för sent om den ens kommer fram och då har pensionären redan förlorat sitt hem. Systemet är eftersatt precis som att pensionerna inte har hängt med i utvecklingen. Det är därför det är svårt att peka på en enda sak som ska vara orsaken till att det här händer i dagens Sverige. Ofta tänker man att ett samhälle ska gå framåt, men tyvärr finns det både berg och dalar.

Tillsammans kan vi ta oss tillbaka

Sverige kommer att komma tillbaka till att vara det välfärdssamhälle det en gång var. Frågan är bara hur vi tar oss dit på bästa sätt. Först och främst behöver vi börja ge de våra gamla tak över huvudet och ett varmt mål mat. Tillsammans kan vi bygga upp det Sverige vi hade, men vi behöver börja i en ände och den är bara inte så lätt att hitta. Många skyller på att det ska vara flyktingars fel, fast samhällsproblem är ofta mer komplexa än att man kan skylla en sak på en annan. Det är fler faktorer som spelar roll och det är mer som behöver lösas.

6 Replies to “Varför blir pensionärer i Sverige hemlösa idag?”

  1. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
    Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal
    but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
    you have any points or suggestions? Cheers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.